tirsdag, september 11, 2007

Forsinka feirefortelling

Nå er det jaggu lenge siden det har skjedd noe innpå her. Jeg får være flink gutt og kompensere ved å gjøre rede for en fantasisk sommerferie i Swaziland, Sør-Afrika og Lesotho - landet med verdens høyeste laveste punkt (spør Drillo).

Jeg tenkte å gjøre det enkelt, og sende deg rundt på egen hånd. Her finner du link til en del bilder, og hvis du klikker på kartet under, kan du se hovedpunktene i turen i en fænsi kartløsning. Her ligger også en KML-fil til å se i Google Earth.



Se større kart

Afrikabilder


Noen betraktninger fra sofaen i etterkant:

Venstrekjøring
Å skulle kjøre på "feil" side av veien var noe jeg måtte mote meg opp til, men etter 3600 km på den måten, var det like skremmende å kjøre på høyresida igjen da vi kom hjem. I tillegg til å kjøre på feil side av veien, kjører de gris der nede. Fartsgrenser er artige tall på skilt, lys brukes bare hvis det virkelig er mørkt (og hvis de funker), og forbikjøringer kan en gjøre når som helst.

Ekvator
Klokka midt på dagen sto sola rett i nord. Dette hadde faktisk ikke hodet så store problemer med å skjønne (jeg kjørte jo allerede på feil side av veien). Men jeg klarte aldri få noe entydig resultat på om vannet virkelig virvler motsatt vei når en tapper ut av vasken sør for ekvator i forhold til her nord.

Apartheid
Det var ikke noe særlig bra i Sør-Afrika for noen år siden, og det er i grunn ikke så veldig stas nå heller. Nå snakkes det om "motsatt Apartheid" der de hvite får svi. Synd i grunn, for det blir ikke så mye bedre av å krangle om fortida.

Kriminalitet
Ja, det var ikke fritt. Det er store forskjeller mellom fattig og rik, og i desperasjonen er det ikke så mye som hindrer den som har lite fra å ta noe fra den som har mye. Et sted langs veien kunne vi faktisk lese veiskiltet "Crime Zone - don't stop". Vi var forsiktige og klarte oss bra.

Vi hadde en helt fantastisk ferie, men jeg skal ikke skrøne og si noe annet enn at det var litt godt å komme hjem igjen. Det blir spennende og følge med hvordan det går der nede i tida framover.

Afrika anbefales i alle fall.