mandag, april 02, 2007

Mythbusters i Bø

Årets påskepølser får svidd seg i Bø i Telemark - et kjent stedsnavn i rånerskretser. Jeg antar at begrepet "råners" er avleda fra "råne" (gris med tut), og at det dermed betyr "folk med feit bil". Hvis en slår opp i fordomsordboka på "råning", "pelsterninger", eller "alufelger", er det riktignok et stort bilde fra Notodden, men det er også en brukbar faktaboks om Bø.

De som liker å plassere seg selv i båsen for de fordomsfrie, vil kanskje si: "Neisj, så ille kan det da ikke være. Det er sikkert bare avkastning fra den ondsinnede ryktebørsen." Nuvel. For dem med naturvitenskapelig last i ludvigsekken, gjør empiri mer vei i vellinga enn å røre rundt med synsing og antagelser. Derfor gjør jeg kort prosess og spiller et trumf fra dagens parkeringsplass utafor Bø-senteret:

Vi skuer her en Honda (lillebror kan sikkert gi nærmere spesifikasjoner), hvor felgene alene antageligvis er mer verdt enn selve bilen. Legg også merke til karakteristiske danglebær "one o'clock" for føreren - og ikke minst; go'spoiler i hekken. Og for å slå empirispikeren i kista: Ja, de kjører traktor på stripa på lørdagskveldene, óg de defilerer tre i bredden på moped.

Som gutta på Discovery Channel ville sagt det: "Myth Confirmed".

Ingen kommentarer: